You are currently viewing Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir? Ne iş yapar? Ne yapmalıdır?

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir? Ne iş yapar? Ne yapmalıdır?

Contents

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir ? Ne iş yapar ? Ne yapmalıdır ?

Merhaba, bugün yönetim bilişim sistemleri yani pratik haliyle YBS nedir ? Ne iş yaparlar ? Ne yapmalıdır ? Kendini hangi alanlarda geliştirmelidir veya hangi alanlarla iş bulma imkanı daha kolaydır ? gibi sorulara cevap aramaya çalışıp YBS’ yi genel bir çerçeveden inceliyor olacağız.

Benim de şuan da okumakta olduğum YBS programı;

Temel olarak

İşletme ile bilgisayar mühendisliği arasında hibrit bir bölümdür. Genel amacı organizasyonların, işletmelerin, yeni kurulacak sistemlerin en başta ihtiyaçlarını belirlemek, belirlenen bu ihtiyaçlara uygun sistemler tasarlamak ve geliştirmek veya bunları uygulatmak, ve daha sonrasında kurdukları bu sistemleri yönetmek.

Bunlarla beraber tüm bu sistemlerden alınan verileri bilgileri, derleyip toplayıp raporlayarak karar verici ve genel sistem yöneticisine bunları sunmak.

Aslında baktığımızda sistemler ve organizasyonlar için olmazsa olmaz bir çok işi yapan bir meslek dalı olmasına rağmen, ve ülkemizde artık yeni bir bölüm sayılmamasına rağmen hala piyasada ve dış çevrede çok bilinen bir bölüm değildir.

Ya sen hangi bölüm okuyordun ? diye sorduklarında içinizde o oluşan; “Ya şimdi söylicem de, kesin bilmiyodur abi.. YBS mi deseeemm yoksa yönetim bilişim sistemleri mi.. Ya da MIS diyim hem havalı duruyor, açıklama da yapmam zaten minvalindeki soruları az çok tahmin edebiliyorum.

Bu durumun genel sıkıntısını

bölümü okuyan insanların genel manada yeterlilik anlamında zayıf ve bölümün anlamını kavrayamamış olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Cem YILMAZ’ ın Boğaziçi Üniversitesi seminer videosunda da geçer, Cem’ in hangi bölüm okuyorsunuz sorusuna Hakasya’ lı bir hanım ablamız EM-AY-ESS demiş, Cem YILMAZ’ da durur mu yapıştırmış cevabı “yes you are” Neden bundan bahsediyorum, çünkü bu hanım ablamız bu bölümü Türkiye’ de ilk açan ve bölüm anlamında en iyisi denecek bir üniversitede yönetim bilişim sistemleri okuyor, Cem YILMAZ’ ın şakasını anlayamadığı gibi bölümün tanımını da yapamıyor.

Bölümün tek bir iş tanımından uzak olmasının en temel sebebi de bir çok farklı daldan eğitim içermesi ve biraz “Little Little into the middle” olması. Alınan dersler bazı üniversitelere göre değişiklik gösterse de temelde;

yönetim bilişim sistemleri

 

  • Muhasebe
  • İktisat
  • Sistem analizi ve tasarımı
  • Programlama
  • Algoritma
  • İşletme
  • Pazarlama
  • Proje Yönetimi
  • İnsan Kaynakları

gibi farklı alanlardan oluşan karma bir bölüm olmasıdır. Hatta bu alanların çoğu ayrı ayrı birer üniversite programıdır, fakat YBS’ ci hepsinden azar azar alıp ortaya karışık yapar.

Burada da YBS’ cinin hangi alanda kendini daha çok geliştireceğini belirlemesi gerekir diye söylenir genelde, ben bu düşünceye kısmen katılsam da günümüz dünyasında bir alana yönelip diğerlerini es geçmek doğru değil. Tabi ki bu alanlardan biri daha ağır basacak, çünkü alan genişliğinden esneyebilen bir bölümdür Yönetim Bilişim Sistemleri.

yönetim bilişim sistemleri

Fakat şu sıkıntıyı da sürekli görüyorum, YBS okuyan arkadaşların amacı hacker olmak, büyük bir yazılım firmasında coder olmak, facebook şifreleri patlatmak vb. durumlar oluyor. Genelinde o yönetim kısmı tamamen siliniyor, YBS’ nin BS’ si kalıyor ve öğrencinin kafasında Bilişim Sistemleri şeklinde bölüm devam ediyor. Ben burada 2 sıkıntı görüyorum, girişimci olmak istemeyebilirsiniz, bu alanda yeteneğinizin olmadığını da düşünebilirsiniz, işletme açma hayaliniz de yoktur belki, fakat YBS’ nin her ne kadar kalıplaşmış bir iş tanımı olmasa da işi bu değildir. Firmalarda çalışırken iş ve işletme becerilerinin büyük bir çoğunluğu gereklidir. Sizi boş bir odaya kapatıp siyah bir kapüşonlu vererek rakip şirketin internet sitesini çökertmenizi beklemeyecekler, ama maalesef iş tanımında bu yoktur.

yönetim bilişim sistemleriYBS’ ci en kaba tabiriyle teknik elemanla veya sistemle işletme sahibinin arasında bir köprü görevi görür,

aldığı ve verdiği verileri raporlayıp ihtiyaçları en temiz ve doğru şekilde belirleyip bunları, teknik eleman ve  işletme sahibine tercüme eder diyebiliriz. Bunun için de hem işletmecinin dilinden hem de teknik elemanın dilinden anlaması gerekir.

YBS’ yi yazılımcı olarak düşünmek çok büyük haksızlık ve bölümün diğer derslerine acımasızlık olur çünkü madem kodcu olacaktınız, neden Bilgisayar Mühendisliği tercih etmediniz, ya da bilgisayar mühendisleri, yazılım mühendisleri neden varlar, veyahutta bilgisayar programcılığı diye bir bölüm neden var diye sorular akla gelir.

YBS’ ci baktığımızda bence iş hayatı ve konumu anlamında tüm bu bölümlerin daha üstünde bir konumdadır, çünkü kurduğu sistem ve alt sistemlerde bu saydığım bölümlerden çıkan elemanları sistemleri için çalıştırır ve onları yönetir.

Yönetim Bilişim Sistemleri uzmanlarının;

  • Analitik zekasının hızlı olması
  • Analitik düşünebilmeli
  • Yönetim becerisinin gelişmiş olması
  • Hitabetinin güçlü olması
  • Girişimci olması
  • Özgüvene sahip olması
  • Toplululuk önünde rahatça konuşabilmesi
  • Bilgisayar alanında bilgili ve ilgili olması
  • Yazılım dili bilmesi ve algoritmadan anlaması
  • Araştırmayı sevmesi
  • Yabancı dil bilmesi

gerekir.

Özetle

Yönetim Bilişim Sistemleri uzmanları bir çok alandan eğitim alan, farklı alanları bir araya getirip çalışmasını sağlayan, sistem kuran ve tasarlayan, proje yöneten, işletmeci ile teknik eleman arasında köprü görevi gören, ekip liderliği yapabilen, verileri derleyip toplayarak analist eden, büyük veri havuzundan analist ederek süzdüğü bu temiz verileri tekrar elden geçirerek raporlayan, ve bu verileri gerektiğinde depolayan gerekli yerlerde kullanabilen bir insan modelidir.

Günümüzde bir çok organizasyon, iş ve iş oluşumlarında bulunması gereken bir uzmandır YBS uzmanları.. Yeter ki siz kendinizi geliştirin ve hareket edin 🙂

Spread the love

Batuhan YALIN

Bilişim tutkunu, girişimci, oyun oynamayı seven, doğa aşığı ve sporla iç içe olan bir dünyalıyım. Araştırmayı, makale okumayı çok seviyorum. Bilgiye aç olmak ne kadar da güzel bir şey.. Doymak bilmiyorsunuz.. 🙂

Bir yanıt yazın